WEIMARINSEISOJASTA
Weimarinseisoja on hyvin vanha rotu, jonka alkuperästä on useita teorioita. On väitetty weimarinseisojan olevan värimutaatio St. Hubertus Branchen koirasta, joka on kuollut jo sukupuuttoon. Tätä rotua pidetään useimpien kanakoirien kantaisänä. Jo 1600- ja 1700-luvulta peräisin olevissa maalauksissa kuvitetut koirat muistuttavat pitkälti tämän päivän weimarinseisojaa. Varmaa kuitenkin on, että harmaita koiria pidettiin Weimarin hovissa, Saksassa jo 1800- luvun alussa. Ensimmäinen weimarinseisoja rekisteröitiin Suomeen vuonna 1969.
Weimarinseisoja kuuluu seisoviin lintukoiriin (roturyhmä FCI 7). Se on monipuolinen käyttökoira. Weimarinseisoja on varmasti mukana siinä mitä sen kanssa teetkään ja se leimautuu yhteen ihmiseen tai perheeseen. Weimarista käytetään nimitystä "harmaa aave". Turkinlaadusta löytyy kahta muunnosta, lyhyt- ja pitkäkarvaista, joista jälkimmäinen on harvinaisempi. Weimarinseisojalla on kaunis hopeanharmaa samettinen turkki ja meripihkan väriset silmät. Pieni valkoinen laikku rinnassa hyväksytään.
Weimarinseisoja on helppo kouluttaa, kunhan omistaja on johdonmukainen ja ymmärtää, miten koulutus tulee suorittaa. Pennun kanssa kannattaa aloittaa pienestä pitäen kontaktin harjoittelu positiivisella koulutustavalla, ja tutustumalla pikku hiljaa leikin varjolla esimerkiksi noutoon ja paikallaan oloon. Yksinoloa ja autossa matkustamista kannattaa myös harjoitella alusta saakka. Turkinhoito on helppoa, weimarinseisojalla on "pese ja pidä" turkki. Turkinlaatu kärsii liiallisesta puunaamisesta, sen luontainen kiilto häviää jos sitä puhdistaa liikaa. Korvat saattavat vaatia viikottaista puhdistusta. Pitkäkarvaisen weimarinseisojan turkki pestään ja harjataan tarvittaessa.
Weimarinseisoja on aktiivinen ja älykäs, mutta kannattaa pitää mielessä että se osaa myös tehdä tihutöitä jos ei saa tarpeeksi virikkeitä. Onnellisimmillaan se on harrastavassa kodissa tehden sitä mihin se on jalostettu, toteuttaessaan riistaviettiään oman isäntänsä tai emäntänsä kanssa.
Lisää tietoa löytyy esimerkiksi Weimarinseisojakerhon sivuilta. Siellä on kerrottu rodulla esiintyvistä sairauksista sekä muuta mielenkiintoista.