• Stina S-K

Kynnetön

Päivitetty: huhti 4

Elämme haasteellisia aikoja. Tällä hetkellä kotonamme on vauhdikas pentukoira jolla on kuorittu kynsi ja ulkona rapakelit. Tämä combo ei käy hyvin yhteen ja tilanne vaatii kokoaikaista seurantaa, kuratassujen pesua ja hoitamista. Ei sillä että muistat lääkitä pennun aamuin illoin antibiooteilla, jotta kynsi ei lähtisi tulehtumaan, vaan tässä nimenomaan aiheuttaa harmaita hiuksia että kerkeänkö suojata tassun aina ulos mentäessä ettei siihen pääse ulkona multa ja rapa. Lisäksi täytyy olla silmät selässä ettei töppösviritelmä irtoa vauhdissa, ja etenkin ettei pentu nuolisi haavaa.


Tilanne alkoi toissapäivänä kun mieheni soitti minulle töihin ilmoittaen että nyt taisi tulla eläinlääkärikeikka. Kerroin haluavani nähdä kuvan epäilyksestäsi, ja sainkin kännykkääni kuvan tassusta ja siitä ällöttävästi sivulle sojottavasta kynnestä. Kotiuduttuani tuumailimme asiaa ja mietimme leikkaavamme kynnet mahdollisimman lyhyeksi. Pentu varasi jalalle ihan hyvin eikä verta vuotanut juuri nimeksikään. Kuten arvata saattaa, siinä kynsienleikkuun tiimellyksessä pentu heilui ja kynsi otti osumaa alkaen vuotamaan. Siispä soitto eläinlääkärille ja varaamaan aikaa rauhoitukseen ja kynnen kuorintaan. Pentu rauhoitettiin, ja vielä rauhoituksen jälkeenkin häntä heilui lääkärin touhutessa tassun parissa ja pentu tuumaili että mitähän te nyt tällä kertaa minulle teette. Nyt vietetäänkin pääsiäistä tassua parannellen ja koronauutisia lukien.


Ohjeeksi saimme Synulox antibioottit 2 viikon ajaksi, Rimadyl kipulääkkeen 2-5 päiväksi, ja suihkuttelua sekä pihkavoidetta tai Vetramilia. Lisäksi ohjeet, että kynnen pitäisi lähteä kasvamaan 2-3 viikon päästä. Mikäli tassu tulehtuisi tai tuntuisi kuumalta, täytyisi tulla näytille. Aluksi tassu pidetään kääreessä ja kunhan verenvuoto loppuu niin sen jälkeen ei tarvitse sitä suojata kuin ulkona ollessa. Patentoimme kakkapussikääreen, joka ajaa asiansa. Myös kumihanska on ihan hyvä, ja hiuslenksulla se pysyy ulkonaoloajan ajan köytettynä tassun suojana. Pidän tässä nyt potilaspäiväkirjaa parantumisesta, tämä on ensimmäinen kynsivamma mikä on tielle sattunut. Vaikka kynsivammat ovatkin varsinkin käyttökoirilla varsin yleisiä on ihme että olemme siltä vielä säästyneet. Anturat ovat enemmänkin kovilla, vaikka luulen että tässäkin on urosten ja narttujen välillä kestävyyseroja.


"Pentu rauhoitettiin, ja vielä rauhoituksen jälkeenkin häntä heilui lääkärin touhutessa tassun parissa ja pentu tuumaili että mitähän te nyt tällä kertaa minulle teette. "


Päivä operaation jälkeen kynnen aihio on kuivunut niin että se ei vuoda. Olemme antaneet kipulääkettä vaikka tassu ei tunnu pentua vaivaavan. Kipulääke Rimadyl ei aiheuta oksetusta eikä ripulointia vaikka etiketissä niin varoiteltiinkin.


2 päivää operaation jälkeen olemme laittaneet pihkavoidetta haavaan, ja se on ihan siisti. Pentu haluaisi välillä nuolla jalkaa ja kauluri laitetaan kaulaan varmuuden vuoksi.


4 päivää operaation jälkeen emme suojaa jalkaa enää sisällä, ulos laitamme kakkapussiviritelmän tai kumihanskan sormet käännettynä sisäänpäin. Muutoin haava ei pentua enää haittaa ollenkaan.

Haavaan tuli aluksi tumma rupi, nyt se on alkanut vaalentua ja lähtenyt parantumaan. Kipulääke meni vielä nyt aamulla, mutta varmaankin lopetamme sen tähän päivään. Suihkutellaan ja rasvataan edelleen.


7 päivää operaatiosta olemme antaneet pelkät antibiootit, sekä rasvanneet kynttä Bacibactilla silloin tällöin. Kynsi on jo ihan kuiva, eikä tunnu haittaavan pentua ollenkaan. Pentu ei ole aristanut jalkaa tänä aikana yhtään ja kävelee normaalisti.


3 viikkoa operaatiosta haava on kuivunut eikä punoita ollenkaan. Uutta kynttä on alkanut muodostumaan. Varvas ei ole vaivannut enää eikä pentu yritä nuolla jalkaa enää ollenkaan.


Lopputulema kynnen takaisin kasvun jälkeen on että kynsi kasvaa hieman vinoon. Tälli oli niin kova että varmaankin varvas murtui kynnen tyvestä, ja parantui itsekseen. Se ei haittaa koiraa lainkaan, vaan on niin sanotusti pieni kaunesvirhe. Sitä ei ulkopuolinen välttämättä huomaa jos ei tajua katsoa jalkaa. Onneksi kynsi oli reunimmainen takajalassa, se ei niin tule haittaamaan käyttökoiraa tasapainon kannalta, mikäli siihen ei enää kasva kunnon kynttä. Kaksi keskimmäistä varvasta ovat ne joille koira varaa painonsa. Onneksi tapaturma sattui samaan saumaan viikon lomani kanssa, niin hoitaminen on paljon helpompaa.


“The world is indeed full of peril, and in it there are many dark places; but still there is much that is fair, and though in all lands love is now mingled with grief, it grows perhaps the greater.”

J.R.R. Tolkien, The Fellowship of the Ring


38 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Sijaitsemme

Sakkolankatu 2

80200 JOENSUU

SUOMI FINLAND

sukansyojan@gmail.com

MARKO KAREINEN

+358443568929

STINA SAXLUND-KAREINEN

+358503417829

 

Yhteydenotto

Sivuston tekstien ja kuvien kopiointi ja käyttö ilman lupaa kiellettyä.

© 2018 by Stina Saxlund-Kareinen. Proudly created with Wix.com